Pilgrim

Johannas hörn på nätet

Att vintersolståndet kan påverka elavtalen

Att vintersolståndet skulle påverka elpriser och elbolagens elavtal kanske låter konstigt. Läs gärna vidare så får vi se om du lyckas klura ut varför.

Vintersolståndet är den tidpunkten på året då solen har sin lägsta middagsposition. Det betyder att det är den dagen på året då solen står lägst på himlen.  Det är även den dagen som tidigare kallades för midvinter. Det är då midsommars motsats. Men numera är det inte ett vanligt uttryck. Vi har även helt lämnat det firande som tidigare skedde omkring midvinter.

Men vintersolståndet är helt enkelt den dagen då vi har den längsta natten på det norra halvklotet. Det är då vi i Sverige nästan har det mörkt utomhus de dagarna före och efter. Det är även något som är relativt unikt för Sverige och övriga Norden. Då vi ligger så pass långt norrut så är det vi som främst ser hur mörkt det blir. Medan för andra länder mer söderut är det bara mörkt lite längre.

De flesta har aldrig upplevt den mörka tiden som vintersolståndet ändå innebär. Många turister eller besökare blir chockade över hur mörkt det är.

Har man firat vintersolståndet?

Likt sommarsolståndet och midsommar så har man faktiskt firat vintersolståndet. Men det är en tradition vi mer eller mindre har övergett numera.  Den julianska kalendern gjorde nämligen att vintersolståndet flyttade sig och gjorde att den dagen som man firade inte var korrekt. För det var helt enkelt inte en korrekt beräkning som Julius Ceasar gjorde när kalendern infördes. Det gjorde också att firandet lite kom i skymundan.

Men den största anledningen till att vi inte firar vintersolståndet och den hedniska högtid som fanns tidigare är helt enkelt julen. För tidigare firade man mellan den 17-23 december Saturnalia i vissa delar av världen. Men i Sverige firade vi midvinterblotet. Men när Sverige gradvis blev kristnat så föll den seden bort och ersattes helt enkelt med jul. Men under en övergångsperiod efter det att Sverige blivit kristet så firades fortfarande midvinterblotet.

I antikens Rom var det däremot Saturnalia som man firade istället. Det var alltså en högtid riktad mot planeten Saturnus.

Midvinter – vintersolståndets andra namn

I Sverige och i övriga norden kallade vi tiden kring vintersolståndet för midvinter. På samma sätt som vi kallar sommarsolståndet för midsommar. Det är varandras motsatser men är i grunden begrepp som förklarar det man menar. När man firar midsommar så är det mitten av sommaren för de flesta. Samma sak menar man med midvinter som kan sägas vara mitten av vintern. Men midvinter är inte ett begrepp som används korrekt längre. Man kan ibland använda det som ett sätt att beskriva att det nu är extra kallt. Men det är inte korrekt utan det är tiden kring julen som man menar med midvinter, beroende på när vintersolståndet infaller.

Vart firade man vintersolståndet?

Man har firat vintersolståndet i nästan alla kulturer och länder. Men på olika sätt och med olika saker i fokus för firandet. Romarna firade planeten Saturnus medan vi i Sverige offrade till gudarna. Men över hela världen så finns det traditioner för att fira vintersolståndet. Men i alla länder med kristen historia så har man övergett de traditionerna och nu firar man istället jul.

Kommentarer inaktiverade.

Sidor att lägga på minnet:

Mälardalens Mur & Puts

Ett företag som har hjälpt oss med fasadrenovering här i Stockholm. Mycket duktiga och väl värda att lita på.